Over Geert Verstappen header

Over Geert Verstappen

Beeldend kunstenaar

Portret van Geert Verstappen beeldend kunstenaar

In mijn atelier is de spanning tussen onvolmaaktheid en perfectie te snijden. De zoektocht naar volmaaktheid is veel meer dan een uitdaging. Mijn scheppingsdrang wordt bepaald door een passie die me telkens weer in conflict brengt met de "roze bril"-werkelijkheid, waarmee onze consumptie-maatschappij zich geregeld om de tuin laat leiden. Een beeld is slechts vanuit één bepaalde hoek perfect. Verander je het perspectief, dan kom je altijd wel iets minder fraais tegen. Bij de mens is het nét zo. Dit besef bepaalt mijn leven en mijn kunst elke dag opnieuw.

 

Vormgever van onvolmaakte perfectie

Een ideaal leven zou er uit kunnen zien als een puntgave bol. Maar een leven is nooit compleet, er ontbreekt altijd wel iets. Dit is niet alleen diepste overtuiging, maar stoelt ook op ervaring. De beelden die ons via de massamedia bereiken suggereren een werkelijkheid waar de meesten onder ons alleen maar van dromen.

De bronzen objecten in en rond mijn atelier aan de Holleweg in Herten zijn tastbare artefacten van mijn uitgangspunt, dat werkelijkheidsbeleving een uniek gegeven is. De objecten zijn met andere woorden verhalenvertellers - beelden die voor elke aanschouwer, vanuit ieder perspectief een individuele boodschap in zich meedragen.

Ik zie mezelf als een plastische vormgever die de confrontatie aangaat met vormen. Ik streef naar een resultaat dat in de eerste plaats het oog moet behagen, zonder pretentie. Filosofische overwegingen en intuitie leiden mij, maar ook het experiment. Deze werkwijze leidt tot resultaten met een geheel eigen vormtaal.